TÜRK’ÜN ATEŞLE İMTİHANI
Öyle bir destan ki, tutsak uluslara da emperyalizmin prangalarını kırma ilhamını verecek; dünya düzenini baştan başa değiştirecekti.
Türk ulusunun Mustafa Kemal'in önderliğinde 30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlandırdığı Kurtuluş Savaşı destanı.
Bu savaş, 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkan istilacı Yunanlılara gazeteci Hasan Tahsin'in tabancasıyla açtığı ateşle başlar. İlk kurşunu atan Hasan Tahsin sıradan bir gazeteci değil.
Aynı zamanda öncü Kuvayı Milliyecilerden ve Teşkilat-ı Mahsusa'nın efsanevi fedailerinden! Gözünü budaktan sakınmayan ateşli bir yurtsever. Gerçek adı Osman Nevres!
Kısa sürede toparlanıp saldırıya geçen Yunanlılarla tek başına vuruşa vuruşa çekilirken, şehadetinden ve son mermisini de kullanmasından önce, kapı eşiğine sığındığı yaşlı İzmir hanımefendisine şunları söyleyecektir:
"Tanığım ol ana! İstilacı Yunanlıyla son mermime kadar vuruştum, kaçmadım! Bu şerefli mücadeleyi benden sonra gelenler sürdürsün!"
Ve o şerefli mücadele bir ruhlar mucizesi halinde sürdürülür.
Kuvayi Milliyeciler, inanılmaz yoklukların, sıkıntıların, ihanetlerin ve tehlikelerin cehenneminde; "Memleketimizin mübarek köşelerinde silahlarımız ellerimizde öleceğiz" andını içerek, canları dahil her şeylerini ulusal kurtuluşa ve bağımsızlığa adarlar.
Tanrı'nın ne büyük bir lütfu ve ulusun ne büyük bir şansı ki, bu vatan fedailerinin başında Mustafa Kemal Paşa gibi bir deha vardır.
Boynunda işbirlikçi ve satılmış İstanbul Hükümeti'nin idam fermanıyla kutsal isyanı başlattığında, manzara dehşet vericidir.
Ulusal kurtuluş hareketini, ön cephede baştan sona izleyen Halide Edip Adıvar, "Türkün Ateşle İmtihanı"nda o dehşetli manzarayı anlatırken şöyle der:
"Tanrım ne garip bir durumdaydık: Bir yandan Hilâfet kuvvetleri halka musallat olmuştu. Bir yandan Kilikya'da Fransız Kuvvetleri halkı öldürüyor; öte yandan Yunanlılar çevreyi yakıp yıkıyor, katliam yapıyordu. Nihayet, İstanbul'daki itilaf Kuvvetleri de halkı ezmekteydi. Adeta Batı'nın Doğu'ya sopa siyaseti uyguladığını ve 'kahrolsun Türkler' diye bağırdıklarını duyar gibiydim. Türklerin kendileri de aralarında boğuştukları için, milletin ateşle imtihanının en korkunç anlarını yaşıyorduk."
Bütün dünyayı şaşırtan ve nasıl kazanılabildiği sayısız araştırmalara konu olan görkemli zaferin üzerinden 78 yıl geçti...
TÜRK DEVRİM TARİHİ
KİTAP ÖZETİ
TÜRK’ÜN ATEŞLE İMTİHANI
HALİDE EDİP ADIVAR
0 yorum:
Yorum Gönder