', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: DEMOKRASİ KAVRAMI

19 Ekim 2007 Cuma

DEMOKRASİ KAVRAMI

Demokrasi Kavramı:

Demokrasi,halk iktidarı demektir. Yani,halkın kendi kendini yönetmesidir. Özgürlük ise başkası tarafından yönetilmeme demek olduğuna göre özgürlük ve demokrasi içiçe geçmiş iki kavramdır. İdeal anlamda bir özgürlük,demokrasiyi gerektirir. İdeal Özgürlüğe ulaşmak,demokrasinin amacıdır. İnsan haklarına insanların ulaşması pek çok olumsuz tecrübe sonunda gerçekleşmiştir. Örneğin;kölelik ve sömürü düzenleri,ırkçılık,savaşlar,ayrımcılık bunlardan bazılarıdır. İnsanların özgür olmadığı,kısıtlandığı ya da özgürlüklerin ortadan kaldırılmak istendiği ortamlarda İnsan Hakları ihlalleri fazlaca gerçekleşir. Oysa ki,kişinin özgür olduğu yönetim biçimi olan demokraside,İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler düzenin temelidir. Demokratik yönetimlerde birey,devlete karşı da korunur. Bu koruma İnsan Hakları adına gerçekleşir.

Çoğulcu Demokrasi, anlayışında özgürlük bireyseldir. Buna göre,insan,hak ve özgürlüklerine doğuştan sahiptir. Ancak,kişisel planda sınırsız özgürlük anarşiyi anarşiyi doğurur. Buna karşılık,siyasal özgürlüklerin kısıtlanmadığı yerde özgürlükten söz edilemez

Günümüzde pek çok ülke demokrasiyle idare edildiğini iddia etmektedir,buna karşılık uygulamada demokrasiyle bağdaşmayan faaliyetleri olabilmektir. Hangi ülkede demokrasinin olduğu hangisinde olmadığını belirlemek için öncelikle bir demokrasi şablonu çizilmelidir. Bunun için de “halkın,halk tarafından yönetimi”gibi yetersiz bir tanımın dışına çıkmak gerekir.

Demokrasilerde,halk temsilcilerini kendisi seçmelidir. Bu temsilciler serbest genel seçimlerle seçilecektir. Bu temsili demokrasi örneğidir. Aslında demokraside temsilin özü halkın kendisinin temsilci olmasıdır. Ama,doğrudan demokrasi anlayışı demek olan bu kavramını uygulamak olanaklı değildir.

Demokrasiler,bazı temel hak ve özgürlükleri anayasal güvenceye almalıdır. Bu güvence mekanizması içinde bir de denetim mekanizması olmalıdır. Bu da bağımsız yargı ve kuvvetler ayrımını da kapsar.

Demokrasiler çoğunluk iradesi demektir ama çoğunluğun bu iradesi mutlak değildir. Yani,çoğunluk=azınlığın tahakkümü olamaz. Bu doğrultuda azınlık hakları güvenceye alınmıştır.

Demokrasilerde her alanda çok seslilik olmalıdır[1] Günümüzde sendika,dernek gibi örgütlerde kamuoyunun son derece etkin roller üstlenmesi ilkesi kabul edilmiştir.



[1] Yani çoğulculuk

0 yorum: