', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: AMORTİSMAN VE AMORTİSMAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

10 Kasım 2007 Cumartesi

AMORTİSMAN VE AMORTİSMAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

AMORTİSMAN VE AMORTİSMAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

Amortisman ;binalar, makineler, cihazlar , döşemeler ve demirbaşlar gibi uzun süre kullanılacak maddi işletme varlıklarının değerden düşmesidir. İşletme elindeki uzun ömürlü varlılar , fiziki yıpranma , eskime , kullanılma ve yeni icatlar yüzünden teknolojik yaşlanma sebebleriyle değerlerinden kaybederler. Varlıkların maliyet bedelleriyle ilişkin bazı teknik usullerle hesaplanan bu değer kayıplarına amortisman denir. Amortisman usulleri , bina , makine gibi varlıkların eskime hızları hakkındaki tahmine dayanan usullerle tayin edilir.

Amortisman Hesaplama Yöntemleri

1)Normal Amortisman Yöntemi :Her dönemde yok olan varlık değeri , söz konusu varlık toplam değerinin , varlığın ekonomik ömrünün her döneminde eşit miktarda dağıldığı farzedilerek hesaplanır.

Amortismana tabi değer(ATD) = Maliyet – hurda değeri(HD)

Amortisman oranı(AO) = 1 x 100 n : Ekonomik ömür

n

2)Azalan Kalıntılar Yöntemi : Ekonomik ömrün kapsadığı çeşitli dönemlerde , gittikçe azalan tutarlarda amortisman hesaplanacaktır. Bu usulde , değişmez bir amortisman yüzdesi ,varlık değerinin bir önceki dönemde hesaplanan amortisman düşüldükten sonraki net kalıntısına uygulanacaktır. Böylece , her dönemde bir önceki dönemdekinden daha az amortisman miktarının hesaplanması mümkün olacaktır. Bu usul , işletmelerde uzun yıllar kullanılacak varlıkların , ekonomik ömrünün ilk yıllarında daha hızlı eskiyeceği , daha sonraki yıllarda bu hızın gittikçe düşeceği görüşüne dayanmaktadır.

ATD = Maliyet - Birikmiş amortismanlar

AO = 1 x 2 Toplam amortisman tutarı = Maliyet – HD n : Ekonomik ömür

n

3)Yıl Sayıları Toplamı Yöntemi : Bir ekonomik ömür boyunca , her döneme azalan amortisman miktarının dağıtılmasıdır.

ATD = Maliyet – HD AO = n n : geriye kalan ömür

n(n+1) payda kısmı sabit ve n: ekonomik ömür

2

4)Üretim Miktarı Amortisman Yöntemi : Her döneme düşen amortisman miktarı , işletme varlığının o dönemde ürettiği mal miktarı ile oranlı olarak hesaplanmasıdır.

ATD = Maliyet – HD

AO = ATD x Dönemsel üretim miktarı

Toplam üretim gücü

0 yorum: