', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: YORKTOWN GEMİSİ TANITIM

16 Ekim 2007 Salı

YORKTOWN GEMİSİ TANITIM

YORKTOWN

Ben bu ödevde Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Carolina eyaletinde ki Charleston şehrinde gezdiğim Yorktown adlı tarihi uçak gemisini anlatacağım.

Charleston Amerika’da yaşanan Kuzey-Güney Savaşı’nın başladığı ve ayrıca Avrupa’dan gelen İngilizlerin ilk yerleştiği ve ticareti başlattığı yerdir. Bu nedenden dolayı Charleston’ın bir diğer adı Charles’s Town’dır. Yorktown adlı uçak gemisi Amerikan donanması için yapılan onuncu uçak gemisidir. Gemi adını 1942’de Japon saldırısına uğrayıp batan Yorktown adlı gemiden almıştır. Yeni Yorktown 15 Nisan 1943’te II. Dünya Savaşı’na katılmış ve 1945 yılında Japonlar’ın yenilgisine kadar görevine devam etmiştir.

Yorktown uçak gemisi 270 metre uzunluğunda, 27100 ton ağırlığında olup, 380 donanma görevlisi, bunun yanı sıra çeşitli işlerde görevli 3088 kişi ve 90 uçak ile II. Dünya Savaşı’na katılmıştır. 1950’lerde jetler için özel bir güverte gemiye eklenmiş ve geminin ağırlığı 41000 tona çıkmıştır. Yorktown, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, 1960’larda Vietnam Savaşı’na da katılmıştır. 1968 yılının Aralık ayında ise Apollo 8 adlı uzay gemisinin mürettebatını karşılamıştır. 1970 yılında, Yorktown New Jersey’de karaya çıkartılmış, 1975 yılında ise Charleston’a getirilmiştir.

II. Dünya Savaşı’nda Japon ordusuna ağır zararlar veren ve çeşitli tarihi başarılar kazanan Yorktown, II. Dünya Savaşı’nda batmayan ve bugün hala hayatta olan tek uçak gemisidir.

Yorktown Amerikan Ordusu tarafından verilen en büyük ödül olan Ulusal Kongre Onur Madalyası’na sahiptir. Bu madalya Yorktown gemisinin hangar güvertesinde bulunan Onur Madalyaları müzesinde sergilenmektedir.

Yorktown gemisini ziyarete gelen turistlerin daha rahat gezebilmeleri için, Yorktown gemisinde sekiz gezi turu düzenlenmiştir. Birinci turun kapsamında, gemide kalan mürettebatın yaşama ve çalışma alanları yer almaktadır. İkinci turun kapsamını geminin makine dairesi oluşturmaktadır.

Beşinci turda mürettebatın soyunma odaları, yemek odaları ve geminin hapishanesi bulunmaktadır. Altıcı turda ise kaptanın ve sancak subayının kamaraları, geminin reviri ve ameliyathanesi yer almaktadır.



Yedinci turun kapsamında Charleston Liman Müzesi, sekizinci turun kapsamında ise savaş uçaklarının sergilendiği hangar güvertesi yer almaktadır.


Yorktown gemisinin yer aldığı bölgede, aynı zamanda, Laffey Yokedici Gemisi, İngham Sahil Koruma Kosteri, Clamagore Denizaltısı ve Vietnam Deniz Bakım Üssü yer almaktadır. İşte tüm bunların yer aldığı bölgeye Patriots Point adı verilmektedir.Yorktown gemisi dışında bu bölgeler de turistlerin ziyaretine açıktır.


0 yorum: