', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: yavuz sultan selim camii

16 Ekim 2007 Salı

yavuz sultan selim camii

YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ

Bulunduğu semte adını veren bu camii Yavuz Sultan Selim adına oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından Haliç'e hakim bir tepe üzerine yaptırılmıştır.

İnşaasına H.926/M.1522 da başlanmış ve H.929/M.1529 yılında tamamlanmış olduğu taç kapısı üzerindeki kitabesinden anlaşılmaktadır. Bazı yayınlar bu külliyenin mimarını Mimar Sinan olarak göstermiş ise de arşiv vesikaları eserin Mimar Acem Ali tarafından yapıldığını göstermektedir. Zaten bu tarihlerde Sinan daha mimar olarak faaliyete başlamamış ve kendi eseri olmadığı Sai Çelebi'nin Tezkiresinde zikredilmektedir.

Kare planlı olan caminin geniş sathı, 24m. çapında ve 32,5m. yüksekliğinde büyük bir pantifli kubbe ile örtülmüş ve bu kubbenin ağırlğı da duvarlara gömülmüş kemerlere yüklenmiştir. Dokuzar birimden oluşan tabhane kanatları yanlarda pantantifli küçük kubbelerle örtülmüştür. Kare kaideli, çokgen gövdeli, tek şerefeli ve şerefe altlıkları mukarnaslı olup temiz taş işçiliğiyle yapılmış 38m. yüksekliktedir. İki minaresi tabhane kanatları ile şadırvan avlusunun birleştiği köşelere yerleştirilmişlerdir.

Tamamiyle köfeki taşından inşa edilen bu caminin sol tarafındaki Hünkar Mahfili, zarif dilimli, kemerli, alt tavanı çok renkli nefis kalem işleri ile süslü ve çeşitli renkte mermer sutnlar üzerine oturtulmuştur. Yanları şebeke süslemeli mermer minber ve taş mihrab geleneğe bağlı olarak sade ve klasik usluptadır. Kapı kanatları ile pencere kapakları fildişi ve sedeflerle zenginleştirilmiş, güzel ağaç işçiliğini göstermektedir. İçte ve avludaki sivri kemerli pencere alınlıkları renkli sır tekniği ile imal edilmiş ve zarif çinilerle süslenmiştir. İç avlunun giriş kapısının yanındaki duvarda güneş saati bulunmaktadır.

Kuzeyde enine dikdörtgen planlı 18 sütun üzerine yerleştirilmiş 20 kubbeli ve revaklı şadırvan avlusu yer almaktadır. Doğu ve batıya açılan, önleri sakıflı müstakil girişlerle donatılmış, tabhanelerin köşelerindeki dörder birim, duvarlarla kuşatılarak ocaklı odalar meydana getirilmiştir. Aralarındaki altışar birim de dört eyvanlı plan şemasını devam ettiren bir dağılım yeri olarak değerlendirilmektedir

Kapılarından biri türbe kapısı, batısındaki çarşı kapısı, kuzeyindeki kırk merdiven kapısıdır. Sağ ve solundaki kapılar da 1990 senesinde vakıflar tarafından yenilenmiştir.

Camide Bizans devrinin açık su havuzlarından biri mevcuttur. Giriş kapısının sağında iş odaları bulunmaktadır.

Tabhaneleri meşruta olarak kullanılan bu camini vakit namazlarında 90-100, cuma namazlarında 400-500 kişi cemaati bulunmaktadır.

Bu cemaata bir imam-hatip ve bir müezzin-kayyum hizmet vermektedir

YAVUZ SULTAN SELİM TÜRBESİ

Caminin mihrabı önüne tesadüf eden Yavuz Sultan Selim Türbesi sekizgen köşeli plan üzerine inşa edilmiş olup tek kubbelidir.

Medhalin iki yanı çini panolarla bezelidir. Sağ taraftaki pano H.929/M.1523 tarihli bir kitap ihtiva etmektedir. Sanduka çerçevesi sedefkaridir. Sandukası üzerinde, Yavuz'un Mısır seferine giderken hocasının atının ayağından sıçrayan çamurla kirlenmiş kaftan, vasiyet olarak örtülmüştür.

ŞEHZADELER TÜRBESİ VE DİĞERLERİ

Şehzadeler türbesi altı köşeli bir plan üzerine yapılmış olup kubbe kasnağında "Ayet-el Kürsi" kabartma olarak yazılmıştır. Türbede, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Mahmud ve Abdullah ile kızları Güherhan Hüma Şah Sultanlar mefdundur.

Bu yerde bulunan ve yıkılmış olan türbede Selim1'in zevcesi ile Kanuni'nin anası Ayşe Hafsa Sultan ile Selim1'in kızı Sadrazam Müverrih Lütfi Paşa'nın zevcesi Şahsultan mefdundur.

Sultan Abdülmecid'in türbesi ise, altı köşeli basit kubbeli bir binadır. 25 Haziran 1861'de vefat eden Sultan Abdülmecid ile oğulları burada mefdundur.

YAVUZ SULTAN SELİM ÇOCUK KÜTÜPHANESİ

Sultan Selim Camii külliyesi içinde, 49m2 alnda kubbeli ve tek bir odadan ibaret Sıbyan mektebidir.

1969 yılında vakıflardan alınarak, Çocuk Kütüphanesi haline getirilmiştir. Kütüphanenin 3800 kitabı ve yıllık 3000 okuyucusu bulunmaktaydı. Şuan kapalı ve boş bir haldedir.

SULTAN SELİM SU SARNICI

Yavuz Sultan Selim Camiinin önünde bulunmaktadır. Bazı tarihçilere göre, İmparator Heraklius zamanında Patrisiyen Bonus tarafından yaptırlmıştır. Bazı kaynaklarda II.Theodosius devrinde, bazılarında ise, I.Anastasios tarafından ortadoks kilisezi azizlerinden "Ayios Makios" adına yaptırıldığı zikredilmektedir.

Bu açık su sarnıcı 152 x 152 m. boyutlarında olup 11 m. kadarda derinliği bulunmaktadır. Bugün ise içinde Çukurbostan Camii ve Eğitim Parkı bulunmaktadır.

Camimizde bir İmam-Hatip ve bir Müezzin-Kayyum görev yapmaktadır. Ve camimizin namaz vakitleri haricinde de açık olmasını sağlamak ve genel temizliğine yardımcı olmak için bir müezzin-kayyum ve bir temizlik görevlisine daha ihtiyaç vardır.

HİZMETLER


Camimizin tarihi olması nedeniyle, bakım ve onarım ile ilgili işler vakıfların presüdürü altındadır. Camii şadırvanı bakım olması gereken yerlerden birinci acil olanıdır. Bu konuda camii görevlileri tarafından ilgili evraklar hazırlanarak vakıfların bilgisine sunulmuş ve komisyona girmiştir. Cami avlusu iç kısmı ve kubbelerinin tamamiyle elden geçmesi gerekmektedir. Kubbelerin su alması ve iç kısımlarının bugüne kadar hiçbir şekilde müdahale edilmemesi sebebiyle bu yerler bakım olması gereken ikinci acil yerlerdir.Cami avlu içi sutun ve mermerleri-iç ana giriş kapısı sutun ve mermerleri- mihrab ve mimber mermerleri bakımsızlığın verdiği görüntü ile tarihi ve sanatsal özelliklerini gösterememektedir. Camii sürekli olarak tarihi eser kaçakçılarının taarruzu altında olup klasik yöntemlerle korunmaya çalışılmaktadır. Cami içinde tarihi ve manevi değerlerin yoğun olduğu eserlerin korunmasını sağlamak için cami içi ve dışı sesli ve görüntülü alarm sisteminin de üçüncü acil olarak kurulması gerekmektedir.

Camii halıları komple yenilenmiştir. Camiimizin ses düzeni komple yenilenerek bozulmuş olan ses akustiğine netlik ve kalite getirilmiştir. Camii içi elektrik tesisatı komple yenilenmiş ve elektrik kesilmelerinde devreye girecek şekilde şarjlı ışık sistemi döşenmiştir. İmam-Müezzin odası eski izbe görüntüsünden kurtarılarak ders ve sohbet yapılacak şekilde yeniden dizayn edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Kürsünün hemen üzerinde bulunan çalınmış olan el yazması tablo tesaadüf sonucu bulunmuş ve yerine asılmıştır.

Camii bu zamana kadar bakımsız ve ilgisiz kalmış, cami personeli ve hayırsever cemaatin gayretleri ile güncel ihtiyaçlar karşılanmıştır ve karşılanmaya devam etmektedir. Allah yardımcı olanlardan razı olsun.

0 yorum: