', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: yesil ay haftasi

16 Ekim 2007 Salı

yesil ay haftasi

MİLLETÇE YEŞİLAYCIYIZ (!)

Sigara tüketiminde Avrupa ikincisi unvanını elinden bırakmayan Türkiye'de her yıl 100 bin kişiyi sigaradan kaybediyoruz. Uzmanlar çocuklar arasında sigara içme eğiliminin tehlike sınırına yaklaştığına dikkat çekerek aileleri uyarıyorlar.

Türkiye'de tütün ve sigara konusundaki bir resmi rapor, kişi başına sigara tüketiminde Avrupa ikincisi olduğumuzu ve yılda yaklaşık 100 bin kişiyi de sigara bağımlılığı nedeniyle kaybettiğimizi ortaya koydu. Dünya Sağlık Asamblesi'nin Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi Hükümetler arası Müzakere Organı toplantıları nedeniyle, Türk çalışma grubu tarafından hazırlanan "tütün ve sigara raporu", bu alanda yaşanan sorunlar ve tehlikeleri de gözler önüne serdi.

Dünyadaki gelişmelerden de örnekler sunulan rapora göre, Türkiye, kişi başına sigara tüketimi bakımından Avrupa ülkeleri arasında Yunanistan'dan sonra ikinci sırada geliyor.

Rapora göre Türkiye'de erişkin kadınlar ve erkekler ortalaması dikkate alındığında her 3 kişiden birinin sigara içtiği ortaya çıkıyor. Çocuk ve gençlerde, sigara içme eğiliminin yükseldiği gözleniyor. Bunun önemli nedenini ise anne, baba, öğretmen, doktor, sanatçı gibi çocukların örnek aldığı kişilerin yaygın sigara içme eğilimleri oluşturuyor. Sigara reklam ve promosyonları yasaklanmış olmasına rağmen, sigara endüstrisi gençlerin ilgisini çekecek sportif, kültürel, sanat etkinlikleri adı altında tüketimin artmasını sağlayacak çalışmalar yapıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada yaklaşık 1,1 milyar kişi sigara içiyor. Sigara içenlerin yüzde 75'i bağımlı olurken, bağımlıların yüzde 50'si de sigaraya bağlı bir nedenden dolayı erken ölüyor. Yine WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, tütün ve tütün mamullerinin kullanımı sonucunda dünyada her yıl yaklaşık 3 milyona yakın insan ölüyor.

Bu ürünlerin kullanımı konusundaki mevcut eğilimin devamı halinde 2020 veya 2030 yıllarında her yıl yaklaşık 10 milyon insanın sigara nedeniyle öleceği ve bu ölümlerin yüzde 70'inin de gelişme yolundaki ülkelerde görüleceği tahmin ediliyor. Rapora göre sigara koroner kalp hastalığı ve komplikasyon riskini de, yüzde 24 ile yüzde 200 oranında artırıyor.

0 yorum: