', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: PAMUK

13 Ekim 2007 Cumartesi

PAMUK

Konuyu word belgesi olarak indir

1 yorum:

bedava ödev sitesi dedi ki...

PAMUK HAKKINDA
Endüstri bitkileri içinde lif ve yağ bitkilerinin her ikisine de giren pamuk, bir çok sanayinin temel hammaddesini karşılayan önemli bir bitkidir. Lifi ile tekstil sanayinin, çekirdeğinden elde edilen pamuk yağı ile bitkisel yağ sanayinin, kapçık ve küspesi ile yem sanayinin, ayrıca lifleri ile de selüloz sanayinin hammaddesini teşkil etmektedir.
Aşağıdaki şemada pamuğun kullanım alanları görülmektedir.

Günümüzde 69 ülkede tarımı yapılan pamuk, gerek lifi gerekse çiğidinden elde edilen yağı ve diğer yan ürünleriyle ekonomik değeri çok yüksek olan bir bitkidir. Lifi doğal oluşu, teri absorbe edişi, ısıtılıp kaynatıldığında diğer liflere göre sağlam kalışı, statik elektriği daha az iletmesi, hava geçirgenliği ve hijyenik özellik taşıma avantajları ile beşeri ihtiyaçların karşılanmasında diğer bitkisel ve sentetik elyaflara tercih edilmektedir.
Pamuk tohumlarında ortalama %20 oranında bulunan çiğit yağı ile bitkisel yağ, linteri ile de selüloz sanayinin hammaddesini teşkil etmekte, kalan aminoasitlerce zengin küspesi ise hayvan beslenmesine katkıda bulunmaktadır. Pamuk bitkisi


dünyada soya fasulyesinden sonra ikinci önemli bitkisel yağ kaynağıdır. Dünya pamuk yağı üretimi 3,8-4,3 milyon ton arasında değişirken ülkemizde 130-150 bin ton arasında olup bitkisel yağ ihtiyacımızın %25 'ini karşılamaktadır.

TÜRKİYE PAMUK ENDÜSTRİSİ: Günümüzde tarım Türkiye'nin hala en önemli sektörüdür. 1997 rakamlarına göre nüfusun %40'ı kırsal alanda yaşamakta ve tarımla uğraşmaktadır. Son yıllarda GAP gibi önemli Projeler ile tarım sektörü kalite ve kapasite olarak büyük gelişmeler göstermektedir. Türkiye'de ekonomik büyüme ne olursa olsun, pamuk tüketimi sürekli artış göstermiştir. Sanayide kapasite kullanım oranı %78 iken tekstil endüstrisinde bu oran %82'ye yükselmiştir ve ülke ekonomisinin üzerindedir. Pamuk ve tekstil endüstrisi, üretim, ihracat gelirleri ve istihdam açısından Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık 4 milyon kişi pamuk ile uğraşıp 30 milyar$'lık gelir elde edilmektedir.
PAMUK ÜRETİMİ: Son 10 yıllık dönemde, pamuk üretimindeki düzensiz gelişmeler yer almaktadır. Türkiye'de pamuk üç önemli bölgede üretilmektedir. Ege, Çukurova ve güneydoğu Anadolu bölgelerindeki pamuk ekim alanı,üretim ve verim değerleri şekil2 de gösterilmiştir..Çukurova pamuk ekim alanlarında daralmalar görülmekte ve giderek azalmaktadır. Buna karşın Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki GAP ile gelen sulamadan dolayı pamuk üretiminde önemli bir artış olmuş tur ve önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.
Pamuk ipliği üretiminde kullanılan teknoloji yönünden Türkiye dünyanın en ileri gelişmelerine ayak uydurmakta ve iplik üretiminde kullanılan konvensiyel ring sistemi(iğ) yanında open-end (rotor) sistemini de devreye sokmuş ve geliştirmiştir.
Son yıllarda Türkiyede pamuk ipliği üretimine ait entegre tesislerde iğ sayısı %100 artarken,sadece iplik üreten tesislerde de tesis sayısı önemli artmalar göstermiş ve tesis sayısı 16 iken bu sayı son yıllarda 42e yükselmiştir.
EKONOMİK ÖNEMİ

Bitkisel bir tekstil hammaddesi olan pamuk değişik kullanım alanlarıyla ülkemiz ve dünya tarım, sanayi ve ticaretinde önemli bir konuma sahiptir. Dünya nüfusunun hızla artması, öte yandan sanayileşen ve kalkınan toplumlarda hayat seviyesinin yükselmesi pamuk tüketim ve gereksinimi arttırmıştır. Pamuk lifi kullanımı son verilere göre, tüm kullanılan lifler içerisinde %49luk bir paya sahip olup, tüketilen tekstil bitkileri içerisin de son 10 yıl içerisinde en yüksek olan liftir. Geçtiğimiz 30 yıl içerisinde toplam dünya pamuk tüketimi %50nin üzerinde artarak, yaklaşık 19 milyon tona ulaşmıştır. Kimyasal lifler hala tüketilen lifler içerisinde daha yüksek bir paya sahip olmalarına rağmen, insanların doğal maddelere olan tutkularının artması ve kimyasal liflere doğal liflerdeki bir çok özelliğin kazandırılamaması sebebiyle pamuk, cazibesini artan bir şekilde muhafaza etmektedir.



EGE BÖLGESİ' NDE YETİŞTİRİLEN PAMUK ÇEŞİTLERİ
Nazilli 84: Coker Caroline Queen ve 153 F çeşidinin melezi olup lif çırçır randımanı %43-44 lif uzunluğu 28-29 mm, lif inceliği 4,4-4,5 mic./index ve lif mukavemeti 78/79 pressale indexdir. Bölgemizde halen %93 oranında ekilmektedir.
Nazilli 87: Sahel-1 ile Taşkent-1 çeşitlerinin melezlenmesiyle elde edilmiştir. Lif çırçır randımanı %38-39, lif uzunluğu 29-30 mm, lif inceliği 4,2-4,4 mic./index ve lif mukavemeti 79-82 pressale indexdir. Ekim oranı %3 civarındadır.
Nazilli M-503: Melezleme islahı ile elde edilen çeşidin lif çırçır randımanı %40-41, lif uzunluğu 29-30 mm, lif inceliği 4,2-4,3 mic./index ve lif mukavemeti 75-79 pressale indexdir.
Bölgemizde %1 oranında ekim alanı mevcuttur.
Nazilli 143-F: Nazilli 87 çeşidi ve Coker 4104 (75/3) grubunun melezidir. Lif çırçır randımanı %40-41, lif uzunluğu 28-29 mm, lif inceliği 4,0-4,5 mic./index ve lif mukavemeti 80-85 pressale indexdir. Ekim oranı %3 civarındadır.


SEKİL2