', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: İLETİŞİM VE ANNE BABA ÇOCUK OKULU

19 Kasım 2007 Pazartesi

İLETİŞİM VE ANNE BABA ÇOCUK OKULU

İLETİŞİM VE ANNE BABA ÇOCUK OKULU

İLETİŞİMİN ÖNEMİ

Ülkemizde ve dünyada iletişim önemi ülke politikalarınca ve şimdilerde özel şirketlerin ataklarıyla daha çok anlaşılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ve dünyada iltişim için harcanan paralar ortadadır.

ÖRNEK: Bizim ülkemizin milyarlarca dolar harcayarak uzaya fırlattığı TÜRKSAT uyduları bunun apaçık örneğidir.

Özel müteşebbislerde de bunun örneğini görmekteyiz. Buna da örnek verecek olursak dünyanın en zengin insanlarından Bill Gats sahip olduğu microsoft firması ve Türkiye de yine bir iletişim firması olan Turksellin sahibi Mehmet Karamehmet ülkenin en zenginleri arasındadır.

İLETİŞİM

İletişim bilgi üretme,aktarma ve anlamlandırma sürecidir. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi iletişimde eğitimin rolü çok büyüktür zira bilgi üretmek ,aktarmak, anlamlandırmak tamamen eğitimin işidir. Bundan sonraki bölümde de bu durum üstünde duracağım.

İLTİŞİMDE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Biraz önce de bahsettiğim gibi iletişimde eğitimin önemi tartışılmamaktadır. Bizim kültürümüzden önek verecek olursak :

Sivas ve Kayseri arasında yaşanmış bir olay bu olayda en çok dikkat çeken olay iletişim ve eğitim eksikliğin ne boyutlara vara bileceğidir.(1980) Kayseri ve Sivas sınır iller olması hasebiyle aralarında yaşanan iç çatışmalar iletişimi de etkilemiş normal şarlar altında insan ilişkilerin yoğunlaştırmak amacıyla yapılan bir etkinlik olan futbol büyük olaylarla bitmiştir.39 insanın vefat ettiği bu olaylar dahada büyümeden zorda olsa kapatılmıştır. Bunu sadece bu olayda olduğunu söylemek yanlıştır. Zira dünyanın her yerin de böyle vakalar olmaktadır. Aramalar sonucun da insanlar sanki savaşa gider gibi döner bıçakları v.s. ile görülmektedir İletişimi böyle anlıyorlar. Yine toplumuz da çarpıcı örnekler verecek olursak talk show program yapımcısı Beyazın verdiği bir örnek verecek olursak. İki takım taraftarları karşı karşıya geçerek başlarlar şöyle iletişime geçerler. Bir taraf öteki tarafın en kutsal varlığı anasına , öteki tarafta o tarafın anasına küfretmeye başlar iletişim budur işte.

Diğer bir ciddi b,r kurum olan TBMM kurumun halide ortadadır. Zira Tayland’dan sonra en iletişimin yoğun yaşandığı meclis bizim meclisimizdir. En ciddi kurumuz bilen bu haldedir.

Fakat bu kadar karamsar bir tablo çizmemiz halinde sıkılacağınız için konuyu bu durum da ne yapmamız gerektiği konusuna çekmemiz gerektiğini düşüncesindeyim . Ne yapmamız gerektiği ise aşikardır. Eğitim ve iletişime gerektiği kadar önem vermemiz gerektiğidir. Bunun için çocuğumuz ne ve ne zaman ve nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gereklidir.bunun için de beni dikkat ile dinlemeniz gerektiği kanısındayım .

GELİŞİM DÖNEMLERİNİN İLTİŞİME ETKİSİ

Anne karnındayken çocukla iletişim başlar zira hepimiz duymuşuzdur anne karnındaki bir çocuk müzik dinletildiğinde rahatladığı fakat tam tersi bir durumda ise olumsuz etkilendiği bilimsel araştırmalar da ispatlanmıştır.3 aydan sonra bu durumun geçerli olduğu bilinen bir başka önemli bir durumdur.

A) 0-2 Yaş Grubu :Bu yaş gurubunda ki etkiler yaşam boyu deva ettiği bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır. Bu da bu yaş döneminin önemini ortaya koymuştur. Örnek verecek olursak Pirematüre doğan bir çocuk yaşam boyu zayıf ve çelimsizdir v.s. Bu dönemdeki özellik ve gereksinimlerini algılama düzeyleri ilerdeki hayatındaki iletişime de önemli etkisi vardır. Yine bu dönem yine dengeli bir iletişim kurmamız çok önemlidir. Bu aslında bütün hayatımız boyunca dikkat etmemiz gerekli bir tutumdur.

B) 3-6 Yaş Grubu : Çocuk artık bu dönemde yürümeye başlamıştır. Bu önünde çevrenin çocuk üzerinde çok büyük etkisi vardır. Artık sizin kadar çevredeki bakkal Mehmet amcası ile de etkileşime girecektir .Bu yaş dönemine biz inat yaşı da diyoruz. Zira bun yaş da ileriki yaşta etkileyecek olan tuvalet eğitimi verilmektedir. Çocuk ve anne arasında büyük bir yarış başlamaktadır. Bu sonucu olarak ya anne ya da çocuk kazanacaktır. Bu da ya çocuğun sıkılgan veya otariteye karşı geleceği bir tutum sergilemeye başlıyacağı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu durum da cengeli bir tutumla ve hoşgörü ile atlata biliriz. İletişim de optimal etken hoşgörüdür.

C) 6-12 Yaş Grubu : Artık çevre okul çevresidir. Buna göre okulu seçmek gereklidir. İlk okulu bitiren bir çocuk artık 500000 kelimeyi kullana bilecek bir seviyededir. Bu yaşın en büyük sorunu televizyondur. Anne ve babanın en dikkatle durması gerekli olduğu dönemdir.

D) Ergenlik Dönemi :Ruhsal bedensel ve sosyal olarak tamamen değişe bileceği unutulmaması gerekli olduğu bir zaman dilimidir. Uysaldır ,hırçınlaşır; sosyaldir, içine kapana bilir v.s. Kişiliğin oturduğu dönem olduğu için sorunlar sağlıklı iletişim ve olumlu özdeşimlerle kurulmalıdır. Ebeveynler bu dönem deki hataların çoğunun onlardan kaynaklandığını düşünülmelidir. Zira bu yıllarda özdeşim kurarak haraket etme olasılığı büyüktür. Yanlış hareketlerin sebebini bulmak istiyorsanız dönün bir aynaya bakın. Sözlerden ve öğüt vermeden çok eylemlerle örnek olmalıdır. Buna davranışlarla doğruyu göstermede diye biliriz. En iyi iletişim şekli ise duymak dinlemek , dediğini anlamaya çalışmaktır. Çocuk bu dönem de beslenme kadar duygusal desteğe de çok ihtiyacı vardır.

YAYGIN ANA – BABA TUTUMLARI

1)DUYGUSAL İLİŞKİ BOYUTU

A)KABUL EDİCİ TUTUM

B)REDDEİCİ TUTUM

2)DENETİM BOYUTU

A)KISITLATICI TUTUM

B)HOŞGÖRÜLÜ TUTUM

İLETİŞİMİ ENGELLEYEN TUTUMLAR

1)Emretme,yönetme

2)Uyarma ,tehdit etme

3)Ahlak dersi verme ,

4)Öğüt verme

5)Yargılama ,eleştirme ,suçlama

6)Ad takma , gülünç duruma düşme

7)Teşhis etme ,Tahlil etme

8)Güven verme teskin,Teselli etme

9)İncelemek ,Araştırmak

10)Konu değiştirmek

İLETİŞİMİN ÖNELİ FAKTÖRLERİ

A) SEÇENKLERİ ARAŞTIRMA : Toplumun iletişimin gelişmesinde şimdi işleyeceğimiz konuların çok önemi vardır. Çocukları bir birey olarak kabul ederek davranışlarımızı ona göre ayarlamamız gereklidir. Çocuklara derin bir hoşgörü ve iç görü kazandırarak onların sorunlarını daha akılcı bir şekilde çözümlemelerini sağlıya biliriz. Bunun en etkili şekilde uygulandığı alan ise seçenekleri araştırmadır.

Seçenekleri araştırma yerine ana ve babaların en çok yaptığı olgu ise öğüt vermedir. Her hangi bir olay karşısında bizim kültürümüzde de yaygın olan öğüt verme olgusudur. Bunun yerine çocuklara hayata hazırlamada etkili olacak iç görü ve kendi kendine kararını verme sonucuna katlanma sağlayacak olan seçenekleri araştırma konusuna eğileceğiz. Örnek bir olay verecek olacak olursak:

Ç- Beden eğitimi Hocası ile geçinemiyoruz.

B-Bunun için ne yapabiliriz bir bakalım(çocuktan fikir almaya çalışarak)

B-sence en iyi fikir bu mu olmalıydı?

B-Bunun sonucunda olan olayların sana neye mal olacağını biliyormusun?

Bunun gibi iletişimde bulunarak çocuğun çevresiyle ile olan etkileşimlerini seçenekleri araştırma metoduyla hareket etmesini sağlaya bilmeliyiz. Bizdeki klasik şekli ise Ana –baba ve oğlu veya kızı ile 3 atımlık konuşması bile yoktur. Bunun sonucu olarak bir toplum iletişimi bir stadyum insan bir birlerinin en kutsal varlığı olan anasına küfretmek olarak görecektir.

B) SORUNU SAHİPLENME: Sorunun kimde olduğunu bilmek sorunun yarısını çözmek demektir. Bizim toplumuzda sorunun kimde olduğu bile bilmiyoruz. Veli geliyor çocuğum çok sorun diyor anlatmaya başladığında ise suçun 10/9 adam da çıkıyor.

C) BEN MESAJI : Çocukları etkileye bilmek için hislerimizi,düşüncelerimizi onlar tarafından anlaşılması için en faktördür. Onlar öğüt verme değil bunu yaparsan üzülürüm. Buradaki espiri ise çocuğa karşı ise anne baba ve öğretmenin kredi kullanmasıdır.

Örnek: Ehliyeti yeni almış oğlunuz geldi, arabayı alabilirmiyim dedi,

B- Kaza yaparsan ben bundan sonraki hayatımda ızdırap çekemem.

E) HATA YAPABİLME

- Çocuğun hata yapa bilme cesaretini geliştirelim

- Hatalar öğrenmeye yardımcıdır.

- Hata tehlikesi ile yaşamak hata yapma oranını artırır.

- Bir çok insanın ilişkisi yanlış bulmaya ve hataya odaklanmıştır bu da toplumdan uzaklaşmasını sağlayacaktır.

- Hata kaçınılmazdır ama önemli olan yanlıştan sonraki yaptığımızdır.

- Gününüzün farkında olun.

- Kendinizi değerli bulun.

- Aşırı hırs aşağılık duygusu ile doğru orantılıdır.,

- Cesaretinizi muhafaza edin.

0 yorum: