', ' öğrenmeye hoşgeldiniz: ZİRAİ KAZANÇLAR

12 Ekim 2007 Cuma

ZİRAİ KAZANÇLAR

Zirai kazançlar FİFO yöntemine göre mi, LİFO yöntemine göre mi değerlendirilir?

Zirai kazançlarda, mahsulün niteliğinden ötürü FİFO yönteminin kullanılması gerekmektedir. Bu yönteme göre, çıkışlar işletmeye ilk giren mallardan başlayarak giriş sırasına göre devam etmektedir.Buradan anladığımız şey, ilk malın bir an önce satılma gereksinimidir. Yani ilk giren mal bir an önce elden çıkarılmalıdır.Yani kastedilen mal , kırılır, dökülür, bozulur ya da çürür nitelikte olmalıdır ki işletme hesabına geçtikten sonra bekleme neticesinde oluşacak çürüme ya da bozulma ihtimalleri sonucunda FİFO yöntemi uygulansın. Bu da olsa olsa zirai mahsullere has bir özelliktir. Yani bir meyve, sebze, et ya da balık üretildiği ya da satışa hazır hale getirildiği vakit, zirai işletmenin bu mahsulü bozulmadan, çürümeden öncelikli olarak satışa çıkartması gerekir. Bu şekilde hem tüketiciye taze mal ulaştırılmış olur, hem de mamulün niteliğinden ötürü oluşacak bozulmalar neticesinde işletmenin olası bir zarardan kurtulması sağlanmış olur. İlk giren mallar satışa sunulduğu vakit dönem sonunda elde kalan mallar, işletmeye en son giren mallar olacak ve bir daha ki döneme sarkabilecektir. Oysaki zirai mamullerde LİFO yöntemi kullanılmış olsaydı, zirai işletme bu durumdan zararla çıkardı. Çünkü son giren mallarını satışa sunacak, ilk giren mallar depoda stok halinde duracak fakat niteliğinden ötürü bozulacak işletmeyi zarar sokacaktı.

Kısacası zirai işletmeler dönem sonu değerlemelerinde FİFO yöntemini kullanırlar ve bunun sebebi de tamamen mamulün cinsinden kaynaklanmaktadır.

Sıla Özçelik

Maliye-A

9904061

0 yorum: